Η "πέτρα" των δοντιών είναι μια σκληρή εναπόθεση που σχηματίζεται κυρίως από υπολείμματα τροφών, μικρόβια και συστατική του σάλιου, ενώ εμπλουτίζεται στη συνέχεια με ασβέστιο.

 

Οι λόγοι που συσσωρεύεται η "πέτρα" είναι κυρίως ο λανθασμένος τρόπος που βουρτσίζουμε τα δόντια μας, ο ελλιπής χρόνος βουρτσίσματος ή ακόμη και η ακατάλληλης οδοντόβουρτσας.

 

Η συσσώρευση "πέτρας" μπορεί να προκαλέσει ουλίτιδα, με συμπτώματα όπως αιμορραγία ούλων, αλλαγή του χρώματός τους από φυσιολογικό ροζ σε έντονο κόκκινο και κακοσμία του στόματος. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε πιο βαριά μορφή, την περιοδοντίτιδα, που είναι δυνατόν πέρα από την καταστροφή των ούλων, να προκαλέσει απώλεια του ύψους των οστών των γνάθων, με συνέπεια ελλιπή στήριξη των δοντιών, κινητικότητα και πόνο και τέλος πιθανή απώλεια των δοντιών.

Η συσσώρευση "πέτρας" μας εμποδίζει να διατηρήσουμε μια σωστή στοματική υγιεινή, λόγω αδυναμίας πρόσβασης με την οδοντόβουρτσα των περιοχών των δοντιών που έχουν καλυφθεί. Έτσι, οι συγκεκριμένες περιοχές καθίστανται πιο ευάλωτες στην τερηδόνα. Συνεπώς, στην φλεγμονή των ούλων πιθανόν να προστεθεί ο πολυτερηδονιμσός, νοσήματα που επηρεάζουν αρνητικά την ομαλή λειτουργία του στόματος, λόγω κυρίως του πόνου και της αδυναμίας μάσησης.

 

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της "πέτρας" είναι ο καθαρισμός, διαδικασία που στοχεύει στην μηχανική απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφών και των σκληρών ενασβαστιωμένων εναποθέσεων από τα δόντια. Ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί κυρίως μια ηλεκτρική συσκευή, το Ξέστρο Υπερήχων, προκειμένου να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σε πιο επίμονες περιπτώσεις, όπως εντοπισμένες ή εκτεταμένες βαριές ουλικές φλεγμονές ή ακόμη και περιοδοντίτιδα, απαραίτητοι σύμμαχοι του οδοντιάτρου είναι τα Ξέστρα Χειρός, για τον καθαρισμό σημείων βαθύτερα στα ούλα, όπου ο υπέρηχος δεν μπορεί να φτάσει.

 

Ο καθαρισμός θεωρείται πλέον απαραίτητο βήμα για την στοματική αλλά και την γενικότερη υγεία μας. Κάνοντας καθαρισμό μία ή δύο φορές το χρόνο μπορείτε να συμβάλετε σημαντικά στον έλεγχο της υγείας του στόματός σας, αποφεύγοντας προβλήματα όπως η ουλίτιδα ή η τερηδόνα. Η άριστη στοματική υγεία έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα σημαντική και για τους ασθενής με διαβήτη ή καρδιαγγειακά προβλήματα, αφού το μικροβιακό φορτίο του στόματος αυτών των ασθενών επηρεάζει άμεσα την πορεία της γενικότερης υγείας τους.

Εκτός από τα πλεονεκτήματα του καθαρισμού, στο οδοντιατρείο μπορείτε, μέσω του οδοντιάτρου, να εξοικειωθείτε με τα μυστικά της διατήρησης σωστής στοματικής υγείας στο σπίτι. Ο εξειδικευμένος γιατρός θα σας διδάξει την ορθή χρήση της κατάλληλης για εσάς οδοντόβουρτσας, τη χρήση νήματος και μεσοδοντίων, την επιλογή στοματικού διαλύματος. Διαδικασίες που θα βοηθήσουν να ελέγχετε την υγεία του στόματος σας στο δικό σας περιβάλλον.

Κλειστε ραντεβου2810 361456
Στειλτε μας μηνυμαagapakisissy@gmail.com
Επισκεφθειτε μαςΙτάνου 38, 71307, Ηράκλειο